“Aan mijn pleegouders die heel wat met me hadden uit te staan”.

Verwerkingsopdracht bij het boek ‘Kinderjaren’ :

Het Colegio Arubano is met een project begonnen om het leesplezier van leerlingen op Aruba te gaan stimuleren. Je zit in H 4 en krijgt de volgende opdracht:

  • Maak een muurkrant bij het boek Kinderjaren van Jona Oberski.

  • Zoek 10 plaatjes en schrijf bij elk van ze een korte samenvatting  over  passages uit het boek.

Vertel het verhaal zo levendig mogelijk alsof de “ik” verteller het na de bevrijding staat te vertellen aan de pers.

Verantwoording:

Ik heb dit boek in mijn leesdossier opgenomen, omdat ik het zo puur en zuiver vind hoe dit verhaal uit de ogen van een kind wordt verteld. Bovendien trekt de naam van de schrijver mij enorm aan, omdat het mij lijkt alsof Jona Oberski zelf dit kind is dat het verhaal uit zijn eigen kinderjaren  vertelt. Bovenal  klinkt die Jona Oberski ook lekker in mijn oren alsof die hoog beschaafd is. Dit alles kwam in mij op reeds voordat ik het boek had gelezen voor de lessen van de heer Frank Mulders. Als het ware ging het meteen nadat ik de titel zag en de naam van de schrijver, werd ik meteen gek op het boek.

Voor de leerlingen van de Havo of Vwo zou deze opdracht heel geschikt zijn, omdat ze al kennis hebben gemaakt met de onderwerpen uit de 2e W-O zoals Jodenvervolging en de bevrijding van Nederland.

Deze opdracht zou ik ook  in de bovenbouw van de Mavo kunnen gebruiken, maar dan zou ik extra uitleg moeten geven en in de Geschiedenis met ze moeten duiken, omdat de leerlingen op dit niveau nog niet echt met de Jodenvervolging bezig zijn in de Geschiedenislessen.

Verwerking:

 

De ‘ik’ verteller was nog maar een kind van 8 jaar dat  in de Tweede Wereld-oorlog de Holocaust overleefde.

Na de bevrijding op 5 mei 1945 doet hij zijn verhaal via het boek ‘Kinderjaren’. Zijn jullie niet allemaal nieuwsgierig naar zijn verhaal? Ikke wel..

Het is donker, mijn moeder’s gezicht is vlak bij het mijne. Ik kon haar niet zien. Waar is vader?

‘Er is een vergissing gemaakt. Alles komt goed. Wij zijn een paar dagen op reis met een heleboel andere mensen. Straks gaan we weer naar huis. Daar is pappie ook. Maar ze hebben zich vergist, daarom moeten wij nu eerst een paar dagen hier blijven logeren net zoals we laatst bij Trude logeerden’.

Mijn moeder had op mijn jas een gele ster genaaid. ‘Kijk eens, nu heb jij net zo een mooie ster als pappie’. Na een week gingen we terug. Er gingen een paar mensen mee, de meeste bleven. Mijn vader wachtte ons op. Hij zoende mijn moeder en mij en ze huilden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Er schreeuwde een man, mijn kamerdeur werd opengerukt. ‘Opschieten, opschieten, wij moeten weg. Ik heb mijn opdracht’. Hij zwaaide zijn geweer om zijn schouder. Ik gooide huilend mijn sok naar hem toe. Mijn moeder kwam vragen wat ik nog meer wilde meenemen, want de koffer moest dicht. We moeten ver lopen. Ik ging huilen.

Wij gingen de trein in richting het station Muiderpoort. En de mensen zeiden dat we naar Westerbork  zouden gaan.

Wij kwamen aan bij de barakken. Aan de nummers kon ik zien dat wij in aparte barakken waren. Mijn vader was er niet. De mannen waren apart en de kinderen bij hun moeder. Wij gingen in de avond naar een andere barak waar er gezongen werd. Mijn moeder huilde. Daar vertelde een vrouw dat ze wist waar mijn vader was. Ze beloofde ons naar mijn vaders barak te brengen de volgende dag.

Vader was erg vermagerd en had geen haar meer op zijn hoofd. Ik had heel veel verdriet om hem zo te zien.

Toen wij de tweede keer naar vader gingen, was dat op zijn jaardag. Mijn moeder had een aardappeltaart voor hem gebakken. Maar hij at niet alles op, want hij was heel zwak geworden. Via een Duitse militair kon mijn moeder mijn vader even zien. Er was ook een dokter bij in de kamer. Ik mocht geen lawaai maken en ik mocht ook niet kijken of me omdraaien. Het was er heel donker..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik kwam stiekem bij het ketelhuis aan terwijl ik op mijn moeder wachtte, totdat zij uit de kamer van mijn vader kwam.  Binnen was niets te zien, alles was zwart. Er lagen witte dingen op de grond, het waren lakenpakken. Er lagen blote mensenlijven. Sommigen hadden nog een broek aan, zij lagen rommelig neergegooid. Een lag er met zijn rug op een stapel. Een ander lag met  zijn hoofd opzij. Er waren ook losse armen en benen. Ik probeerde mijn vader te vinden tussen de stapel lijken. Hij overleed enkele dagen geleden, maar ik had geen afscheid van hem kunnen nemen. Ik herinnerde  me dat hij helemaal kaal was geschoren. Zou dat mijn vader zijn? Kaal waren ze allemaal. Ik zag alleen maar een arm. Plotseling hoorde ik ze buiten schreeuwen. Ik trok het laken open, ja dat leek op mijn vaders arm. Het hoofd was helemaal zwart van de baard..De wangen mager. Het lichaam leek niet op mijn vader. Ik zakte van de stapel af en plotseling trok iemand me aan mijn arm. Het was een jongen.’Wil jij ziek worden of doodgaan? Het is heel gevaarlijk om tussen al die lijken te lopen, schiet op en weg wezen voordat de moffen je betrappen’.

We moesten weer vertrekken. We zaten in de trein richting Palestina, althans dat is wat men zei. Na uren stopte de trein ergens in een bos. We mochten even uitstappen. Mijn tante Trude plukte wat gras en maakte er een soepje van met water uit de kreek.

De trein bleef nog lang stilstaan. Er liepen  soldaten vrij rond. Militaire tankwagens reden rond.  Alles was rustig. Plotseling kwamen de Russen en namen alle Duitse soldaten mee. We waren bevrijd, het was 5 mei 1945.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor velen kwam deze bevrijding veel te laat, o.a. voor mijn moeder, want zij was mentaal helemaal kapot en gek geworden. Ze ging tegen een ieder te keer en werd in het ziekenhuis opgenomen. Korte tijd daarna overleed zij. Ik bleef als weeskind met tante Trude achter.   

Bij deze opdracht heb ik als leerdoel de leerlingen op een actieve en leuke  wijze leren een boek samen te vatten en waarom de Geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog belangrijk is om te weten.

Dit leerdoel is belangrijk voor de leerlingen, omdat het ze ook leert bij andere onderdelen binnen het onderwijs, zoals  een opstel, een werkstuk, een essay, een spreekbeurt  etc. een samenvatting te maken.

Toetsing van het leerdoel: De lln. gaan individueel of in duo’s aan de slag. Ze gaan duiken in de Geschiedenis van de Tweede Wereld-oorlog en ook het boek lezen.

Verder heb ik ook leren duiken en stilstaan bij bepaalde passages in de Geschiedenis, zoals de Jodenvervolging,  de juiste dag en datum waarop de Tweede Wereldoorlog begon en in welk land het precies begon en over de bevrijding.

Anders:

Een andere keer zou ik zonder de hulp van een docent of mede- student willen werken aan zaken die te maken hebben met het opzetten van een Website.

Deze manier van verwerken zou ik wel in mijn lespraktijk willen gebruiken, omdat ik het zo leuk vind en zodoende de leerlingen lekker bezig kan houden met moderne media en vooral hun intensieve aandacht.

Beoordelingsmodel:

Plaatjesgebruik:                              10 x 2=  20 ptn.

Passend verhaaltje uit het boek:    10 x 4 = 40 ptn.

Totaal:                                                           60 ptn.

Score: totaal aantal behaalde punten x 9: 60 + 1

 

Beoordeling volgens model:

Plaatjesgebruik:                              9 x 2=  18 ptn.

Passend verhaaltje uit het boek:    9 x 4 = 36 ptn.

Totaal:                                                        54 x9: 60 +1 = 9.1

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb